Toepassingen van CO₂

Kooldioxide of koolstofdioxide (chemische formule CO2) is een kleurloos en reukloos gas dat natuurlijk in de atmosfeer voorkomt. Lucht die we uitademen is rijk aan CO2. Afhankelijk van druk en temperatuur kan je het gasvormig, vloeibaar of in vaste vorm aantreffen.

 

CO2 speelt een belangrijke rol in talrijke toepassingen:

 

Wijn

 

Bij de druivenpluk is het belangrijk dat de druiven niet spontaan beginnen te gisten tijdens het transport.  Droogijs zorgt hier voor verkoeling en verdringt de zuurstof.  Ook tijdens de vergisting wordt droogijs aangewend om de temperatuur en het zuurstofgehalte voldoende laag te houden. De fruitigheid en kwaliteit van de wijn wordt er beter door. 
Gezondheid! 

 

 

Wafels

 

In industriële wafelbakkerijen worden de wafelijzers met droogijs (vast koolzuur) gestraald.

 

 

Glastuinbouw

 

Met wat extra CO2 in de broeikas wordt de fotosynthese gestimuleerd en gaan de tomaten dus sneller groeien.

 

 

Invriezen

 

Invriezen van maaltijden, fruit, groenten moet snel gebeuren voor een optimaal smaakbehoud.  In diepvriestunnels gebeurt dit met vloeibaar koolzuur in een paar seconden.

 

 

Frisdrank

 

Het koolzuur geeft frisdrank of bruiswater een verfrissende smaak.

 

 

Bier

 

In drankgelegenheden wordt CO2 gebruikt als aandrijfgas om bier te tappen.

 

 

Isolatie

 

CO2 wordt als milieuvriendelijk schuimvormend middel gebruikt bij de aanmaak van isolatieplaten.

 

 

Brandblussers

 

Kooldioxide wordt gebruikt in bepaalde brandblussers.  Het kan namelijk veilig gebruikt worden in elektrische installatie.